Maria aan het water

Van boerenland naar natuur- en recreatiegebied

Landgoed Rustenburg is een gebied, gelegen ten zuiden van Valkenswaard. Hier werd de afgelopen jaren een 13 hectare groot gebied ontwikkeld tot een deels publiek toegankelijk landschap met ruim 5,5 hectare ‘nieuwe natuur’. Het oorspronkelijke populierenbos maakte plaats voor een gevarieerd ecologisch bos, voorzien van een openbaar recreatiepad. Met de ontwikkeling van het landgoed wil eigenaar en initiatiefnemer Johan van Boldrik een bijzondere plek creëren voor mens én natuur. De realisatie van de nieuwe Mariakapel vormt het slotstuk.

OLV Maria aan het water

De bouw van een Mariakapel lijkt in de tijd van kerkelijke leegloop geen voor de hand liggende keuze. Toch was het voor de initiatiefnemer een onmisbaar element in het gebied. Als wij ergens rondrijden of fietsen stoppen we eigenlijk altijd wel even bij een kappelletje om een kaarsje op te steken voor zij die het nodig hebben.Ondanks dat wij niet veel in de kerk komen, geloven we dat er meer is tussen hemel en aarde. We hechten aan dit soort plekken, waar ruimte is voor het spirituele.Bovendien hoort in een Kempisch landschap een Mariakapel thuis. Wij hopen dat het een rustpunt vormt voor degene die het landgoed betreden.

Traditionele vormen in een hedendaags ontwerp

Het ontwerp van de kapel is hedendaags, maar doorspekt met traditie en symboliek. Zo is de kapel ontworpen volgens het Plastisch getal van Dom Hans van der Laan, de grondlegger van de Bossche School. De vorm van de kapel is gebaseerd op het gotische kruisgewelf, met een zichtbepalende esthetische constructie aan de buitenkant. De binnenkant van de kapel wordt gevormd door op maat gemaakte geperforeerde staalplaten met een bloemenmotief, een ‘bloemenzee rondom Maria’. Doordat elke bloem een eigen kanteling heeft ontstaat er een mooi beeld tussen gesloten en open. De gevel is open genoeg om het contact met de omgeving te behouden, maar gesloten genoeg om een gevoel van privacy te bieden en een moment van afzondering mogelijk te maken.
De kapel is uitgevoerd in ultramarijn, het diepe blauw dat we - al sinds de 12e eeuw - kennen van de kleding waarin Maria vaak in afgebeeld is, en die tevens symbool staat voor heiligheid, deugd en bescheidenheid.”

2022
opdrachtgever
Fam. van Boldrik
aannemer
Huybregts Relou, Eindhoven
Vrelasco, Heeze