Circulair bankkantoor Oosterhout

  • centrale werktafel tussen de spreekkamers
  • de circulaire spreekkamers
  • achterwand met mos
  • hergebruik oude safeloketten
  • lounchehoek
  • monsterzuil met uitleg over gebruikte materialen
centrale werktafel tussen de spreekkamers de circulaire spreekkamers achterwand met mos hergebruik oude safeloketten lounchehoek monsterzuil met uitleg over gebruikte materialen

Aan het Bouwlingplein te Oosterhout hebben we in opdracht van ABN AMRO een nieuw bankfiliaal gerealiseerd, waarbij extra aandacht is besteed aan duurzaam en circulair bouwen. Het nieuwe filiaal is gerealiseerd in een voormalige winkel van Big Bazar.

In de ruimte zijn spreekkamers geplaatst, ontworpen in samenwerking met The New Makers en De Kok Bouwgroep. Ze zijn opgebouwd zonder gebruik te maken van bevestigingsmiddelen en geheel demontabel en verplaatsbaar. De puien in de spreekkamers zijn van glas en staal, wat volledig herbruikbaar is (circulair). Andere (duurzame) bouwkundige ingrepen zijn o.a.:
- Gebruik maken van gerecyclede materialen, zoals in de plafonds van de spreekkamers (gerecyclede visnetten), de vloerkleden en de entreematten (schoonloopmatten).
- Voor de afwerking van de vloer is gekozen voor een circulaire non-pvc vinylvloer van Tarkett uit Waalwijk (restafval rechtstreeks voor hergebruik bij Tarkett ingeleverd). Dit was een eerste geslaagde pilot van dit product.
- Om een goede akoestiek in de ruimte te realiseren, is de achterwand bekleed met mos, duurzaam geteeld. Dit heeft tevens een vochtregulerend effect.

Bij de inrichting van de bank is gebruikt gemaakt van meubilair uit andere bankfilialen welke gesloten werden. Dit meubilair is ‘vernieuwd’ door het bijvoorbeeld te herstofferen (zoals de lounchebanken), een nieuwe kleur te geven (kasten in de spreekkamers) of te combineren met een nieuw onderstel (stoelen aan de centrale tafel). De oude safeloketten uit de kelder van een andere bankfiliaal zijn verwerkt in een nieuw baliemeubel. Als decoratie tegen de spreekkamers is stellinghout van archiefkasten uit een te sluiten bank gebruikt, ook weer met zo min mogelijk bevestigingsmiddelen.

Ingrepen betreffende de installatie :
De bestaande luchtbehandeling en elektrische installatie van de voormalige winkel is gehandhaafd c.q. aangepast, en uitgebreid met een warmtepomp en zonnepanelen (op het dak van de bovengelegen appartementen). Hierdoor werd het mogelijk de installatie gasloos te maken. Voor de verlichting is er gebruik gemaakt van de bestaande kabelgoten en bestaande armaturen, welke geschikt gemaakt zijn voor LED verlichting.

De ABN AMRO heeft een promotiefilmpje laten maken over dit bankkantoor:

2018
opdrachtgever
ABN AMRO
aannemer
De Kok bouwgroep
bouwsysteem
The New Makers